• Fri frakt över 498 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Gratis storleksbyte
 • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr

Kan stödstrumpor lindra restless legs?

Har du problem med restless legs eller WED, Willis-Ekbom Disease som det också kallas för, så kan stödstrumpor vara värt att prova. Intressanta studier har visat att syrebrist och nedsatt blodflöde i vävnaden kan påverka restless legs. Det verkar som att om cirkulationen i benen ökar så kan obehaget i benen lindras. Där kan stödstrumpor vara en god hjälp.

Varför stödstrumpor kan lindra besvär vid restless legs

Det har framgått att om blodgenomströmningen i vävnaden ökar som tex vid rörelse så kan obehagen lindras. Stödstrumpor har ett avtagande tryck som är störst kring vristen och avtar successivt uppåt knäet, om du har knästrumpor. Detta stimulerar blodflödet i benen och kan på så vis även lindra obehag vid restless legs. Huruvida det kan hjälpa dina obehag är svårt att säga men väl värt att prova. WED förbundet rekommenderar stödstrumpor vid akuta besvär i form av egenvård.

Vi rekommenderar

 

Hur vet jag om jag har restless legs?

Restless legs kan ta sig uttryck på många olika sätt. Symptomen är många och kanske känner du igen dig i något av dem?

Här är några av symptomen som du kan känna.

 •       Obehagskänslor och domningar i benen eller armarna när du sitter och ligger?
 •       Kommer obehagskänslorna i vila/stillhet och blir bättre av rörelse?
 •       Sparkar du ofta med benen och har ofta ryckningar i armarna när du sover?
 •       Har du svårt att somna och väcks lätt av obehagskänslor på natten?
 •       Har du någon i familjen med liknande problem?
 •       Har läkarundersökningar hittills inte visat på något gällande dina besvär?

 

Att leva med restless legs

Det känns som ett oemotståndligt behov av att röra på sig. Speciellt på kvällarna och vid stillasittande. Krypningarna eller obehaget sitter långt inne i benen och beskrivs som brännande, hettande, pirrande, stickande, kramper, domnande och/eller smärtande. Obehaget minskar eller försvinner med rörelse. Sömnsvårigheter är väldigt vanliga då det är lätt att vakna av muskelryckningar och obehagskänslor. Bristande sömn kan i sin tur leda till minne- och koncentrationssvårigheter och bristande arbetsförmåga. Även humöret kan påverkas negativt och ens sociala förmåga kan inskränkas. 

Orsaker bakom restless legs

Man vet inte exakt vad som utlöser Restless legs, men det är en neurologisk sjukdom.

Den primära formen vet man inte riktigt vad den beror på. Man tror att störningar i hjärnans dopaminsystem kan ligga bakom sjukdomen och mycket tyder på att den är ärftlig.

Den sekundära formen beror på kända orsaker såsom brist på järn, vitamin B12 eller folsyra. Det kan också bero på bakomliggande sjukdom, till exempel njursjukdom, kronisk ledgångsreumatism, nervskador, diskbråck eller diabetes. Den kan också komma ur vissa läkemedel. Vid graviditet kan också restless legs uppkomma.

Symptomatisk WED försvinner när grundorsaken försvinner. Primär WED kan inte botas men obehaget och svårighetsgraden kan förändras över tid.

Du kan lindra dina besvär både med medicinsk vård och egenvård. 

Egenvård vid WED-disease

Du kan göra mycket på egen hand för att minska dina obehag.

Det enskilt viktigaste är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för en god natts sömn. Svalt, tyst och mörkt sovrum, att undvika blåljus innan sänggående och varva ner en tid innan är en bra start. Att motionera regelbundet och dra ner på koffein, nikotin och alkohol kan också hjälpa till.

Vid mer akuta besvär så kan stretchning, stödstrumpor, duscha varmt och kallt, mikromassage, avslappning osv vara hjälpsamt.

 

Källor:

WED Förbundet

Hjärnfonden.se


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

 • Fri frakt över 498 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Gratis storleksbyte
 • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr