• Fri frakt över 498 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Gratis storleksbyte
 • Leverans 1-3 dagar

Vilka stödstrumpor ska man välja

Det finns en djungel av olika stödstrumpor på marknaden och det kan kännas helt hopplöst att veta vad som är smartast att välja. Egentligen är det inte så svårt. Jag har försökt sammanställa det jag, efter 15 år i branschen, tycker är viktigaste när du ska välja ut dina stödstrumpor. 

Att välja rätt stödstrumpor

 1.      Är de för vardagsbruk eller besvärande medicinsk åkomma?
 2.      Behöver jag korta eller långa stödstrumpor?
 3.      Vilka egenskaper på strumpan är viktiga?
 4.      Vilket material trivs jag i?

Jag hoppas verkligen att de här tipsen kan underlätta för dig i ditt letande efter de perfekta stödstrumporna.

Vi rekommenderar

Stödstrumpor för lättare besvär i vardagen

Vid lättare medicinska besvär såsom svullna fötter, begynnande åderbråck eller ömma ben så rekommenderas en lättare kompression runt 15-20 mmHg. De här strumporna tjänar gott sitt syfte och är bekväma att ha på sig.

Stödstrumpor med lättare kompression passar utmärkt för promenaden, på vandringen, träningen, resan, för gravida, på kontoret, samt om du står upp mycket under dagen. Som du märker så har dessa stödstrumpor ett väldigt brett användningsområde. Du kan använda dem dagligen.

De strumpor som tillverkas för det här ändamålet är standardproducerade dvs de stickas inte upp efter dina personliga mått. Med hjälp av en måttabell så hittar du din storlek, alternativt så går du på skostorleken.

Stödstrumpor vid besvärande medicinsk åkomma

 Har du blivit ordinerad stödstrumpor av din läkare, då hamnar du inom det här området. Vid mer besvärande medicinska åkommor kan stödstrumpor stickas upp efter dina personliga mått. Din läkare ger dig råd till vem du ska vända dig.

Här kan du läsa mer om de olika kompressionsklasserna.

Korta eller långa stödstrumpor

Det finns stödstrumpor i diverse olika längder, alltifrån ankelsockor som slutar någon decimeter ovanför fotknölarna till stödstrumpbyxor. Generellt kan man säga att ju högre stödstrumpa desto mer effektiv.

Knästrumpor är den allra vanligaste modellen på stödstrumpa. När du väljer ett par knästrumpor så är det viktigt att se till att avslutet inte hamnar i knävecket, detta för att undvika stasning. Är de lite långa så se till att fösa ner de något, men se till att de sitter slätt på benen utan veck.

Stay-ups och stödstrumpbyxor används framför allt om du har besvär vid låren eller om du helt enkelt trivs med den här typen av modell.

Stödsockor eller komfortsockor är inte lika effektiva som de längre stödstrumporna eftersom strumpans tryck slutar ganska långt ner på benet. Har du problem med svullna fötter så hjälper de här strumporna ändå gott.

Vad är viktigt i valet av stödstrumpor?

Det allra viktigaste tycker jag när du ska prova ut dina stödstrumpor är följande:

 1. Graderat tryck dvs trycket skall vara avtagande från ankeln upp emot knäet.
 2. Mjukt avslut som inte stasar. Det är viktigt att strumporna inte sitter åt för hårt och har ett mjukt avslut utan tryckande sömmar. Om de sitter åt för hårt kan blodflödet strypas åt i stället för att stimuleras. Om detta sker så märker du detta ganska så snabbt. Ta då av dig strumporna. Du har valt fel modell för dig.
 3. Kompressionsfri zon vid tårna. Detta tycker jag är en viktig detalj då det känns besvärande när strumpor sitter åt hårt kring tårna. Det är heller inte särskilt bra för tårna och kan bidra till att de så småningom kryper över varandra.

Ekologisk bomull, nylon eller merinoull?

Funktionsmässigt så spelar det egentligen ingen roll vilket material som du väljer på dina stödstrumpor. Välj det material som du trivs bäst i. Bomull, ull och nylon har olika egenskaper i sig vilket du kan ha med dig i valet av stödstrumpor.

Jobbar du på kontor och är van vid nylonstrumpor så skulle jag rekommendera ett par nylonstödstrumpor, har du dem när du vandrar så välj ett par stödstrumpor i ull där du kan njuta av ullens fukttransporterande egenskaper.

Naturfiber är inte lika slittåligt som syntetiska fibrer. Därför är det viktigt att välja stödstrumpor som har bra förstärkningar i tå och häl.


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

 • Fri frakt över 498 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Gratis storleksbyte
 • Leverans 1-3 dagar