• Fri frakt över 498 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis storleksbyte
  • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr

Välj rätt strumpor som diabetiker

Fötterna får utstå en hård belastning eftersom de dagligen utsätts för tryck och slitage från allt gående och stående. För en diabetiker är det extra viktigt att sköta om sina fötter för att undvika fotsår som lätt kan medföra stora komplikationer.  

Strumpor, speciellt framtagna för känsliga fötter och diabetiker, samt stödstrumpor är utmärkta produkter för att förebygga och motverka diabetesfotsår. Vad är då den främsta skillnaden mellan dessa olika strumpor? När bör du välja det ena framför det andra?

Vi rekommenderar

 

Skillnaden mellan diabetesstrumpor och kompressionsstrumpor

Genom att välja rätt strumpor så kan du förebygga fotsår. Kompressionsstrumpor hjälper till att öka blodcirkulationen i benen och används i förebyggande syfte. Eftersom diabetiker ofta har problem med dålig blodcirkulation som i sin tur leder till svårläkta sår, är stödstrumpor perfekta att använda i förebyggande syfte. Det är bra att hitta stödstrumpor utan skavande sömmar. Är det svårt att hitta stödstrumpor utan tåsöm, vänd då stödstrumporna ut och in.

Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor skall inte användas vid uppkomna fot- eller bensår. Känner du dig osäker, kontakta sjukvården för rådgivning.

Diabetesstrumpor är strumpor som är framtagna för att passa diabetikerns känslighet mot tryckande tåsömmar och resår. De har också en hög andel naturfiber. Vi rekommenderar bambufiber som har många egenskaper som passar diabetsfoten te x att den är supermjuk och naturligt antibakteriell.

Hur uppstår diabetesfotsår?

Diabetes är en sjukdom där man har långvarigt höga glukosvärden i blodet vilket påverkar blodkärl och nerver negativt i kroppen. Diabetiker lider ofta av nervskador som gör att de inte har någon känsel i fötterna och inte märker av att de får sår på fötterna. Detta bidrar till att fotsår ofta upptäckts sent. Dålig blodcirkulation, som beror på skadade blodkärl, gör också att fotsår blir mer svårläkta. Eftersom såren ofta tar tid att läka är risken för infektioner är hög.

Behandling av diabetesfotsår är komplex

Det bästa sättet att förhindra fotsår är en god behandling av blodsockerreglering i kroppen. När fotsår är ett faktum är behandlingen komplicerad och kräver expertkunskaper inom diabetes, infektion, nedsatt cirkulation, onormal tryckbelastning från nervskada eller begränsad rörlighet i lederna. Vid minsta tecken på fotsår kontakta sjukvården. Tidig behandling är en viktig faktor.

 

Källor:

Fotsår hos personer med diabetes, Vårdhandboken

Christina Lindholm, med.dr, professor Sophiahemmet Högskola Stockholm

Fakta diabetes

Mats Halldin, St-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, netdoktor

Sårwebben – bensår/fotsår

https://www.vgregion.se/s/skaraborgs-sjukhus/vardgivare/sarwebben/bensar-fotsar/kompressionsbehandling/


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

  • Fri frakt över 498 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis storleksbyte
  • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr