• Fri frakt över 498 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Gratis storleksbyte
 • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr

Fot- och benskador i samband med padel

Padel är en snabbt växande racketsport som har blivit mycket populär bland både kvinnor och män, barn och vuxna. Padel är en blandning mellan tennis, squash och badminton. Att sporten har blivit så populär beror på att det är lätt att komma igång och få till ett roligt bollspel även för nybörjare samt att det inte krävs någon direkt utrustning.

Vi rekommenderar

 

Vanliga skador vid padel

Vanliga skador när du spelar padel är fot-, fotleds- och knäskador samt handled och armbågsskador. Det är framförallt snabba accelerationer och kraftiga inbromsningar, sidledsförflyttningar, feltramp, och ensidiga rörelser som gör att kroppen tar skada.

Vi ska titta lite mer på vilka fotskador som uppstår vid padelspel och hur du kan förebygga och behandla dessa.

Förebygg bristningar i vadmuskulaturen med uppvärmning och vadstöd

Padel är känd för sitt höga speltempo med kraftiga accelerationer och tvära inbromsningar. Detta gör att vadmuskulaturen belastas hårt och bristningar i vadmuskel och underbensmuskulaturen kan uppstå. Det här händer vanligtvis när du sträcker dig efter en stoppboll, eller hoppar upp för att smasha. I de flesta fall känner du igen en bristning genom att det hugger till i vaden, varpå benet stumnar och smärtan kommer.

Du kan enkelt undvika sträckningar och bristningar genom att värma upp ordentligt innan du börjar spela. Ett annat sätt är att använda stabiliserande kompressionsstrumpor eller vadstöd. Här kan du läsa mer om bristningar i vadmuskulaturen, som även går under benämningen gubbvad.  

Stöd kring ankeln kan minska skador vid feltramp

Alla som tagit en lektion i padel vet hur viktigt fotarbetet är. Stukningar samt vrickningar uppstår oftast när du trampar snett när du ska nå en boll. Genom att stabilisera ankeln motverkar du också skada som kan uppkomma vid feltramp. Detta kan göras med fotledsstöd eller kompressionsstrumpor.

Strumpor vid hälsporre

Att drabbas av hälsporre är väldigt vanligt i padel. Hälsporre är en påbyggnad (kalksporre) som bildas där hålfotssenan fäster vid hälen. Det kan uppstå vid långvarig överbelastning av hålfotssenan. Behandlingen för hälsporre är vila, bättre skor, stretchning och stötvågsbehandling.

För att minska hård belastning på hälen så är det viktigt att du väljer rätt skor och strumpor. Skor med dämpning ger en mindre belastning. Strumpor med vaddering kring hälen kan också ge ett mjukare steg och förebygga hälsporre.

Återhämtning och vila

Padel sliter mycket på kroppen särskilt om du är otränad och i ren entusiasm kör på lite för många gånger i veckan. Det är viktigt för kroppen att vila och hinna återhämta sig mellan träningspassen. Kompressionsstrumpor ökar blodcirkulationen vilket i sin tur motverkar värk och slitningar i vadmuskulaturen. Vill du så kan du djupdyka och läsa mer om kompressionsstrumpor och återhämtning här.

Tips för att undvika skador i Padel

 1. Uppvärmning – ett bra skydd mot sträckningar och bristningar
 2. Stretcha – se till att hålla kroppen rörlig och smidig
 3. Återhämtning – låt kroppen få tid att vila och återhämta sig
 4. Styrketräna regelbundet – ge kroppen den bästa förutsättningen för att kunna hantera snedbelastning
 5. Stöd – stabilisera vadmuskulatur, anklar och hårda steg med stöttande skydd   

Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

 • Fri frakt över 498 kr
 • 30 dagars öppet köp
 • Gratis storleksbyte
 • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr