• Fri frakt över 498 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis storleksbyte
  • Leverans 1-3 dagar

Viktigt att tänka på i valet av stödstrumpor

Här listar vi, vad vi tycker är de 4 viktigaste punkterna att tänka på i ditt val av stödstrumpa.

Vi utgår ifrån stödstrumpor som används i förebyggande syfte eller vid lättare besvär.

Vi rekommenderar

1. Graderad kompression

Det absolut viktigaste i sitt köp med stödstrumpor är att de har en graderad kompression. Det innebär att trycket kring ankeln avtar uppemot knäet och låret om du letar efter ett par stay-ups eller tights. Graderingen skall ske enligt ett visst mönster. De allra flesta leverantörer kan det här så välj en känd aktör så går du trygg. 

2. Mjukt avslut

En annan viktig sak att försäkra sig om är att stödstrumporna har ett mjukt avslut. De får inte sitta åt för hårt under knäet eller runt låret. Då riskerar blodet att stasa och strumporna får motsatt effekt. Om strumporna sitter åt för hårt högst upp så skulle du märka det. Benen skulle kännas tunga och trötta. Ta då av dig strumporna direkt.

3. Kompression runt foten - men lämna tårna fira

För att motverka svullna fötter är det viktigt att kompressionen börjar vid foten. Det är bra om det är rymligt för tårna och att de inte trycks ihop av kompression. Det innebär att en bra kompression- eller stödstrumpa är fri från kompression runt tårna.

4. Längd på stödstrumporna

En grundregel är att ju längre upp på benet stödstrumpan eller kompressionsstrumpan sträcker sig ju mer effektiv är den, under förutsättning att du använder samma kompression såklart. Har du problem med svullna fötter så kanske korta stödstrumpor räcker. Har du begynnande åderbråck på låret så kanske tights eller stay-ups ar är att föredra.

Hur viktig är då val av material?

Valet av material är mest en smaksak. Vad trivs du bäst i? Kanske är du lite frusen av dig och då kan en stödstrumpa i ull vara skönt. Har du ofta kjol och finbyxor på dig när du ska till jobbet? Då kanske en strumpa i nylon är det bästa för just dig? 

Funktionsmässigt spelar det ingen roll vilket material du väljer. Du kan springa i ett par stödstrumpor i bomull. Det är samma effekt som att springa i en funktionsfiber. Det är endast garnets egenskaper som adderas till stödstrumpans egna funktion


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

  • Fri frakt över 498 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis storleksbyte
  • Leverans 1-3 dagar