• Fri frakt över 499 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis byten
  • Leverans 1-3 vardagar inom Sverige

Gubbvad - Akutläge och rehabträning

När du misstänker att du drabbats av gubbvad är det viktigt att agera snabbt. Ju snabbare du får ner svullnaden i vaden desto snabbare tillfrisknande. 

Gubbvad kommer oftast i samband med ökad träningsdos och symptom är akut smärta, hugg, bristning eller kramp i vaden.

Minska svullnaden snabbt

I det initiala skedet känner du en akut smärta och knivhugg i vaden och att det är svårt att stödja på benet ordentligt.

Vid kraftig bristning är det viktigt att du direkt avbryter det du håller på med och snabbt försöker minska svullnaden genom att linda vaden hårt. Genom att göra detta så minskar du rehabiliteringstiden. Svullnaden kommer direkt efter skadan så det gäller att vara snabb. Att använda kompressionsstrumpor kan också dra ner svullnaden.

Därefter rekommenderas högläge för att minska svullnaden. Sov med foten på en kudde, håll foten på en pall när du sitter på en stol etc.

Vi rekommenderar

Håll igång rörligheten

Det är också viktigt att du håller igång rörligheten i vaden. Massera vaden genom att tex rulla med en kavel eller pinne på vaden (ej framsida vad). Rotera också foten fram och tillbaka, samt stora cirkulerande rörelser. Ta det lugnt och försiktigt. Öka belastningen successivt efter ett par dagar med t e x gummiband.

Träning för tillfrisknande

När du kan belasta vaden igen så är det bra att börja med excentriska tåhävningar. Muskulaturen skall vara så pass rörlig att den kan slappna av under löpsteget. Det är viktigt att komma igång med träningen så fort vaden håller och få igång cirkulationen i benen. Lika viktigt är det att mjukstarta och inte överbelasta vaden.

Vid stelhet i ryggen, uppsök sjukgymnast för att kolla om rörligheten är nedsatt.

Kontakta en sjukgymnast eller kiropraktor som kan titta över hela ditt rörelsemönster och ge dig ett träningsprogram som passar just för ditt tillfrisknande.  

Lästips: Vad är gubbvad


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

  • Fri frakt över 499 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis byten
  • Leverans 1-3 vardagar inom Sverige