• Fri frakt över 498 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis storleksbyte
  • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr

Graderade kompressionsstrumpor vid sport eller inte?

Inom sportkompression finns det två falanger. En som bygger på den medicinska teorin där graderingen av kompressionsstrumpor är grunden i kompressionsteorin. Den andra falangen är att kompressionen är jämn över benet eller kanske till och med högre kring vaden, detta för att lägga extra fokus på att stabilisera vadmuskeln. 

Graderad kompression - hjärtat i våra kompressionsstrumpor

Vi på Funq Wear har enbart kompressionsstrumpor och vadstöd som är graderade. Det är själva graderingen i kompressionsstrumporna som hjälper det syrefattiga blodet i benen att ta sig upp till hjärtat och syresättas av lungorna. I genomsnitt pumpar en vuxen människa ca fem liter blod per minut genom kroppen, vid fysisk aktivitet kan volymen upp till femdubblas. Det är just blodet som skall upp från fötterna som är svårast. 

Det är venerna som transporterar det syrefattiga blodet till hjärtat. Till hjälp finns klaffarna som ser till att blodet inte rinner i fel riktning. Ibland kan belastningen vara lite för stor för klaffarna och de sluter inte tätt. På så sätt kan åderbråck bildas eller ben och fötter svullnar upp. Genom att använda graderade kompressionsstrumpor så hjälper det extra trycket kring ankeln blodet att ta sig uppåt. Det är viktigt att trycket som blir av kompressionsstrumporna är avtagande så att det är lägre kring vaden. Annars kan motsatt effekt uppnås. Här kan du läsa mer om kompressionsstrumpor.

Stabilisering av vadmuskulaturen med graderad kompression

En anledning till varför många använder kompressionsstrumpor vid sport är att strumporna skall stabilisera vadmuskeln. Detta går att uppnå med graderad kompression eftersom trycket kring vaden är högre än när du inte använder kompressionsstrumpor. Våra vadstöd är speciellt framtagna för detta syfte.

Vi rekommenderar


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

  • Fri frakt över 498 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis storleksbyte
  • Leverans 1-3 dagar. Endast 29 kr