• Fri frakt över 499 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis byten
  • Leverans 1-3 vardagar inom Sverige

Varför kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor ökar blodcirkulationen i benen och motverkar på så sätt svullna och värkande ben. Benen känns piggare, mer energifyllda och man orkar mer helt enkelt. Kompressionsstrumpornas effekt på blodcirkulationen och användningen av kompressionsstrumpor är en väl dokumenterad och beprövad metod.

Vem ska använda stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Alla behöver kompressionsstrumpor! Sitter du stilla på ett kontor hela dagarna, eller står och går du på ett hårt golv? Reser du ibland, går på en långpromenad eller är ute på en shoppingrunda? Är du gravid eller har problem med svullna fötter när det blir varmt ute? Du kanske har besvärliga åderbråck eller venösa bensår? Vid alla dessa tillfällen så är kompressionsstrumpor en perfekt produkt.

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor används både i förebyggande och i medicinskt syfte men också inom sporten. Kompressionsstrumpor stimulerar blodcirkulationen i benen och har en mycket god förebyggande effekt mot svullna och trötta ben vid tex graviditet, på flygresan, för dem som sitter eller står och går mycket eller belastar benen på annat sätt.

När det är av medicinskt syfte som vid tex vid svåra åderbråck eller bensår så skall de högre klasserna 2 och uppåt användas, vilket provas ut av en läkare.

På senare tid har kompressionsstrumpor blivit mycket populära inom sporten. Både under träning men kanske speciellt som återhämtning efteråt. Under själva utförandet av sportaktiviteten förhindrar det extra trycket kring vaderna muskelvibrationer i vaderna. Efter sportaktiviteten ökar kompressionsstrumporna blodgenomströmningen i musklerna och gör att musklerna återhämtar sig snabbare och man reducerar på så sätt också träningsvärk.

Vi rekommenderar

Så här fungerar stödstrumpor och kompressionsstrumpor

Under vissa förhållanden kan vi få ett försämrat blodflöde t.ex vid långvarigt sittande, om man står mycket, under graviditet och vid övervikt, det kan även vara ärftligt betingat. Symptom på försämrat blodflöde är svullna ben, att de känns "trötta" och att man får värk. När blodflödet försämras ökar blodtrycket i venerna vilket framförallt kan kännas av i ben och fötter.

Inne i benet sitter klaffar som ser till att det syrefattiga blodet flyter i riktning mot hjärtat. Blir trycket i benen för högt så tänjer klaffarna ut sig och sluter inte tätt, vilket gör att transporten av blodet tillbaka till hjärtat försämras och man kan uppleva trötta, tunga och svullna ben. Det finns risk att utveckla spindelvener, åderbråck och till och med bensår om blodcirkulationen försämras.

Kompressionsstrumpor hjälper blodet i venerna, genom ett tryck över ankeln, att ta sig till hjärtat och motverkar på så sätt svullnader i benen. 

Det är viktigt att trycket är graderat dvs att trycket är högst kring ankeln och avtagande upp mot hjärtat.

Kompressionsklasser, mmHg och DEN

Kompressionsstrumpor klassindelas efter vilket tryck de har kring ankeln. Trycket anges i mmHg, millimeter kvicksilver. 

Klass 1 har en lätt kompression, 15-20mmHg. Är den lägsta medicinska klassen och används framförallt i förebyggande syfte och vid trötthetssymptom i benen. Perfekt för gravida, på resan och vid stillasittande eller vid hög belastning på benen. Rekommenderas personer utan sjukdomsbild. 

Klass 2 och uppåt Används vid svåra trötthetssymptom i benen, venösa bensår, lymfödembehandling etc. Ordineras av läkare eller behörig sjukvårdspersonal.

Kompressionsstrumpor och stödstrumpor i nylon anges även i DEN. Detta kan ibland vara lite missvisande. DEN är i grunden ett mått på tjockleken på ett garn som används för nylonstrumpor. DEN anger vikten på ett garn som är 9144 meter långt. Ju högre vikt på garnet, desto tjockare garn och ju högre DEN nummer. Ett 70 denier garn med längden 9 144 meter väger alltså 70 gram. 

Vid tillverkning av kompressionsstrumpor i nylon så anger DEN kompressionen i strumpan. 70DEN ligger runt 15-18mmHg och 140DEN ligger runt 18-21mmHg. Detta har dock inte med tjockleken på garnet att göra. En kompressionsstrumpa på 140DEN kan vara tunnare och mer genomskinlig än en på 70DEN. Här är det själva sticktekniken och strukturen på strumpan som påverkar DEN angivelsen 

Hitta rätt storlek och modell

För kompressionsstrumpor och stödstrumpor i de högre klasserna är det viktigt att man måttbeställer sina stödstrumpor efter sina egna mått. I de lägre klasserna dvs komfortklass och Klass 1 räcker det att gå efter måttabell eller skostorlek.

Ta måtten på morgonen eftersom benen kan svullna under dagen. Mät där ankeln är som smalast och vaden som bredast. Om du ligger mellan en skostorlek så gå upp en skostorlek om du har breda vader eftersom skaftet på strumporna blir längre ju högre skostorlek.

Det absolut viktigaste i sitt köp med stödstrumpor är att de inte avslutas med en resår som sitter åt så hårt att blodet stasar dvs stryps strax under knäet!

Hållbarhet och tvättråd för stödstrumpor och kompressionsstrumpor

Hållbarheten på stödstrumpor och kompressionsstrumpor beror både på kvalitet på produkten och hur ”snäll” man är mot sina strumpor. En del sliter mer på sina strumpor än andra, precis som med skor.

För att behålla kompressionen så tvätta gärna dina strumpor efter varje dag för att garantera rätt kompression. Detta gäller framförallt stödstrumpor av organiskt material eftersom det är ett ”levande” material som töjer sig något vid användning. Töjning är inte lika stor för stödstrumpor och kompressionsstrumpor i nylon. Svett bryter också ner funktionen på lycran något, vilket är ytterligare ett argument för att skölja upp eller tvätta strumporna efter varje användning.

Det är också viktigt att följa givna tvättråd. Varken torktumla eller stryk dina stödstrumpor. Torka dem hängandes och inte liggandes. Värme förstör lycran i strumporna och det är just lycratrådarna som står för kompressionen i strumpan.

För att skydda strumporna bör varken blekmedel eller sköljmedel användas. Stödstrumpor tvättas med fördel i tvättpåse, särskilt nylonstödstrumpor som är extra känsliga.

Att ta på sig ett par stödstrumpor eller kompressionsstrumpor

Många kompressionsstrumpor och stödstrumpor är hårda och krångliga att ta på, vilket gör att en del drar sig för att använda strumporna.

Ett tips är att vända strumpan ut och in, stoppa in tåspetsen i strumpans tå och rulla upp strumpan upp för benen. Ett annat är att använda diskhandskar för att få bättre grepp om strumpan.

Det är viktigt att strumporna sitter slätt mot benen och att man inte viker ner dem om de är för långa. Veck och kanter kan göra att strumporna hindrar blodcirkulationen i benen och effekten kan bli den motsatta.

När man skall ta på sig nylonstödstrumpor så kan man med fördel använda ett par silkeshandskar för att minimera risken att fastna med naglar eller torra fingrar i strumpan och riva upp hål. Ett bra tips är att dra i strumporna i längdriktning innan man tar på sig strumporna. Skulle det uppkomma ett litet ”brott” på nylonstrumporna så kan man dra i motsatt riktning och ”brottet” jämnas ut.

Har du några ytterligare frågor eller funderingar kring kompressioner och dess funktion. Skicka gärna ett mail på info@funqwear.se


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

  • Fri frakt över 499 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis byten
  • Leverans 1-3 vardagar inom Sverige