• Fri frakt över 499 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis byten
  • Leverans 1-3 vardagar inom Sverige

Hur länge håller ett par strumpor från Funq Wear?

Det är en fråga som vi får väldigt ofta, och den är nästan omöjlig att svara på! De flesta av våra kunder har haft Funq Wear i ett par år men för vissa slits de ut efter några månader.

Stödstrumpor från Funq Wear är kända för sin goda hållbarhet, något vi är stolta över. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra våra produkter.

Skulle strumporna, mot förmodan, inte leva upp till dina förväntningar så hör av dig till oss, så hjälper vi dig direkt! Här nedan är ett antal faktorer som påverkar hur länge dina Funq Wear håller.

Materialet i stödstrumporna påverkar hållbarheten

En syntetfiber, som nylon eller polyamid, är känd för sin slitstyrka och tålighet. Bomullsfibern är omtyckt för dess höga komfort och svala känsla men har ingen direkt hög slitstyrka. Vi förstärker därför samtliga stödstrumpor i bomull med polyamid i tå och häl.

Ull är också en fiber som är mest känd för sin värmande och temperaturreglerande förmåga men inte för sin slitstyrka. Likt våra bomullsstrumpor förstärker vi dessa i tå och häl, men även under trampdynan och på hälkappan.

Nylonstödstrumpor har god slitstyrka men skall, som vanliga nylonstrumpor, hanteras med varsamhet. Dra dem gärna i längdriktningen för att göra dem mer tåliga då du tar på dig dem. 

Bred Kalle Anka fot eller smalfotad?

En annan faktor som påverkar slitaget på stödstrumporna är hur bred din fot är. Ju bredare fot desto mer sträcks ribbstickningen i bomullsstrumporna ut och materialet blir tunnare vilket gör att strumpan slits fortare. Detta gäller framförallt vårt sortiment av ribbstickade bomullsstrumpor, med emblem på sidan eller rand, samt ullstrumpor. Dessa är förstärkta under trampdynan och på hälkappan för att öka hållbarheten.

Vad har du för gångstil?

Tillhör du de personer som dansar lätt fram eller till dem som släpar fötterna i marken? Detta påverkar slitaget på strumporna mycket. Det brukar synas tydligt på skor. Vissa slukar sulorna på skorna och andra kan använda skor i evigheter utan att det syns. Detsamma gäller strumpor. 

Mjuk bebisfot eller vass som rivjärn?

Hur mjuk du är om foten spelar såklart också roll. Har du mjuka och lena fötter utan vassa naglar eller har du torra spruckna fötter som river mot strumpan? Ja det vet du bäst själv:-).

Friktionen i skon

Hur skorna ser ut inuti påverkar också slitaget. Vissa skor sliter mer på strumpor än andra. Strumpor som sitter tätt kring foten tenderar också att ha högre friktion mot skon än löst sittande strumpor.

Hur länge håller elasticiteten i ett par stödstrumpor?

Det som ger stödet och kompressionen i ett par stödstrumpor är själva elastanen som kan liknas vid en gummitråd. Gummit i tråden håller sig i minst ett par år men beroende på hur det förvaras så försvagas det med tiden. Svett bryter till exempel ned gummit och det gör även höga temperaturer som uppstår vid t ex torktumling och strykning. Så tvätta strumporna efter varje användning, men hoppa över att torktumla och stryka!


Nyhetsbrev

Var bland de första att ta del av exklusiva erbjudanden och nyheter!
Nya prenumeranter får 15% rabatt på sitt första köp.

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Läs vår integritetspolicy här.

  • Fri frakt över 499 kr
  • 30 dagars öppet köp
  • Gratis byten
  • Leverans 1-3 vardagar inom Sverige